Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2: Fine Art papier voor levendige fijne weergave

uitzicht over velden met grote boom op voorgrond

Testsets nu verkrijgbaar bij Arca

Hahnemühle introduceert regelmatig nieuwe papiersoorten. Op de PhotoKina 2014 werd het Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2 aangekondigd als nieuwe telg aan hun FineArt lijn. Deze telg heeft onlangs het licht mogen zien.

Eigenschappen, een nogal technisch verhaal

Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2 is een bariet papier met een natuurlijk wit en satijn-glanzend oppervlak. Het bariumsulfaat in de toplaag in samenhang met de microporeuze inktreceptor laag geeft een exceptioneel beeldresultaat met grote kleurruimte en intensieve kleuren. FineArt Baryta Satin maakt extreemdiepe zwarting (Dmax) mogelijk, excellente beeldscherpte en is perfect voor zwart-wit fotografie.

Hoge kleurverzadiging en levendigheid zorgen voor opvallende doortekening van details waardoor levendige beelden met hoge resolutie mogelijk zijn van foto’s en kunstreproducties. Het 100% alfacellulose papier is zuurvrij en voldoet aan de vereisten voor duurzaamheid volgens ISO9706. De feitelijke introductie op de markt heeft op zich laten wachten vanwege opstartproblemen in de productie, het is vanaf nu in productie.

Korte samenvatting van een test door specialist Jan R. Smit

De tooncurve van wit naar zwart kan men nagenoeg perfect noemen. De toon-curve van wit naar zwart is zowat perfect. De kleur- en verzadigingsafwijkingen zijn zeer klein en op de grens van visueel waarneembaar.

De persoonlijke subjectieve beleving:
Voelt stevig aan, passend voor een 300gr/m2 alfacellulose papier. Het papieroppervlak heeft een lichte en toch vrij gladde textuur zonder echt waarneembare richting.

De glans is wat Hahnemühle noemt satin. Ongeprint is het papier eerder mat te noemen, maar op de plaats waar wordt geprint is de glans zijdemat en in het zwart-witte bereik mooi egaal van glans tot bijna wit, dan wordt de meer matte papierglans uiteraard zichtbaar. Bij de kleuren is de glans ook mooi egaal, met uitzondering van Vivid Light Magenta. Deze kleur toont in het lichtere bereik een toename in glans om daarna over te gaan in het mat van het papier, iets wat karakteristiek is voor de Epson HDR (K3 ) inkten. Dit is overigens alleen zichtbaar onder sterk afwijkende kijkhoeken in combinatie met strijklicht.

Het beeld is visueel zeer toegankelijk, details in donkere partijen blijven opvallend goed zichtbaar en de details (scherpte) zijn goed zichtbaar. Kleuren, nuances en kleurovergangen worden heel fijn en levendig weergegeven. Het papier biedt inderdaad een mooie diepe zwarting zonder dichtlopen van de details tot in het diepe zwart. Ook in de hoge lichten blijven details heel goed zichtbaar. De duidelijke zichtbaarheid van de fijne details wijzen op een hoge detailscherpte, opmerkelijk gezien het niet gladde oppervlak. De natuurlijk witte kleur van het papier, licht creme-wit, geeft een mooie gloed aan het beeld.

Samenvatting en Conclusie

Het Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2 is een zeer fraai Fine Art papier met een lichte textuur in het oppervlak die kenmerkend is voor Fine Art papieren. De glans is zijde mat en maakt het kijken naar het beeld aangenaam. De kleurweergave is bijzonder goed te noemen, zowel in omvang als in levendigheid en nuanceringen, de zwart-wit toon bijna ideaal. Vanaf hoge lichten tot in het diepe zwart is de detailweergave zeer goed met een hoge detailscherpte. Mede door de fraaie toon-curve en hoge scherpte is er een uitzonderlijk goede dieptewerking. Het papierwit is zeer licht crème van kleur, wat een heel mooie subtiele gloed toevoegt aan het beeld.

Kortom: Een prachtig FineArt papier met levendige zeer fijne weergave van kleur en zwart-wit en een subtiele gloed.

koeien op weg naar stal

Tot zover de samenvatting van het testrapport. Waar het echter werkelijk om gaat is de beleving van de beschouwer van de print. Daar komt geen techniek bij kijken, alleen emotie. Je vindt de foto goed omdat je 'm mooi vindt, om de ontroering, om de verbazing, vanwege het esthetisch genoegen dat een perfect beeld geeft. En juist dít is het belangrijkste aspect bij de materiaalkeuze van de fotograaf. Het Baryta Satin papier is een van de beste keuzen die de vakman kan maken voor het beeld dat hij of zij naar buiten brengt.

Testset en marktintroductie

U kunt bij Arca een testset van dit papier aanvragen door middel van onderstaand formulier. De set bestaat uit geprinte en ongeprinte vellen van het Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2. U wordt dan ook vanzelf op de hoogte gebracht van een marktintroductie-sessie waarbij de kwaliteiten van dit papier worden getoond en mogelijke vragen kunnen worden beantwoord. Uiteraard kunt u ook inschrijven voor uitsluitend de introductiesessie.

Het uitgebreide testrapport van Jan R. Smit betreffende dit satin papier vindt u hier:
www.fineartprintingspecialist.nl/hahnemuhle-fineart-baryta-satin-reviewed

Uw aanvraag

Gelieve alle velden met een * in te vullen.