Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.
Décor Smooth Art 210gsm IFA 24 is een zuurvrij museum-kwaliteit papier dat is ontwikkeld voor hoog volume inktjet printing. Het heeft een natuurlijk wit en mat oppervlak met een lichte textuur. de licht fluwelige afwerking en aantrekkelijke natuurlijk witte toon van dit papier maakt het wereldwijd aantrekkelijk voor het printen van open oplages. Door zijn coating, volgens Innova’s zeer precies ontwikkelde formule voor mat fine art papier, maakt dit vrij licht in gewicht papier zeer goed geschikt voor reproducties van posters. Als meer flexibiliteit gezocht wordt is er ook een 2-zijdig gecoate versie (IFA25) beschikbaar.

Beschikbaar in de volgende afmetingen

Din A4:     25 of 50 vel
Din A3:     25 of 50 vel
Din A3+:   25 of 50 vel
Din A2:     25 of 50 vel

17”- 30m op 3” kern
24”- 30m op 3” kern
36”- 30m op 3” kern
44”- 30m op 3” kern
60”- 30m op 3” kern

IFA24 is al een tijd op de markt, maar weinig bekend, onterecht zoals blijkt uit deze test.

Tijd voor een dieptetest. Voor dit doel heeft de firma ARCA, het papier verstrekt.

Testmethodiek

Mijn testaanpak kent twee facetten:

  1. meettechnisch.
  2. persoonlijke ofwel subjectieve beleving.

Bij de meettechnische insteek is het eindresultaat een kwaliteitsrapportage door een onafhankelijke partij: ColorCheck-Online. De hiervoor benodigde stappen zijn: Vinden van de juiste printer kalibratie (media type en instellingen als papierdikte, hoeveelheid inkt en printresolutie), deze aan de hand van meetpatronen meten en toetsen, en uiteindelijk de toe te passen kalibratie kiezen.
Als de printer instelling is bepaald, volgt het profileren en ook hier weer aan de hand van meetpatronen het resultaat meten en toetsen. Tot slot wordt een kwaliteitsrapport door ColorCheck-Online opgesteld.

Bij de persoonlijke beleving kijk ik vooral naar: hoe ervaar ik het papier op gevoel, qua geur en wat is de beleving bij het zien van prints op dit papier, dit bij verschillende lichtbronnen. Hoe is de dieptewerking, voor mij een belangrijk kwaliteitscriterium, naast aspecten als zwarting, detaillering (scherpte indruk), toon, eventuele bronzing etc. De prints voor deze beoordeling zijn op basis van het zelf gemaakte profiel vervaardigd.

Gebruikte printers, software, computers, meetkaarten en beelden/foto’s:

Testresultaten-Meettechnisch

Hiervoor is een hele reeks aan testprints en metingen gemaakt, hieronder een indruk van de gemaakte testprints:

testprints IFA24

Voor de kalibratie van de Epson Stylus Pro 4900 printer heb ik uiteindelijk gekozen voor mediatype Velvet Fine Art Paper, met een papierdikte van 4 (0.4mm) en een inkthoeveelheid op - 5%.
Verder nog als instelling gekozen voor hoogste resolutie: 2880DPI met Fine Details aangevinkt.
Met deze printerinstelling is vervolgens het papier geprofileerd.

N.B.: Er is geen sprake van Optische Witmakers in IFA24.

Met het vervaardigde profiel is een testprint gemaakt op basis van de ColorCheck-Online meetkaart en de N51 meetkaart. Hiervoor is Lightroom 5.7.1 gebruikt met “ Relative” als rendering intent en printresolutie van 720pixels per inch. Hieronder de meetresultaten van deze twee:

CCO rapport

colorcheck rapport pagina 1 IFA24

colorcheck rapport pagina 2 IFA24

colorcheck rapport pagina 3 IFA24

N51 rapport

N51 rapport IFA24

Deze testresultaten zijn zonder meer uitstekend!

Bij het Colorcheck-Online rapport wordt het niveau “high-accuracy” bereikt voor zowel kleur als zwart-wit weergave. Ter verduidelijking een waarde van 1 is de drempelwaarde dat een goed functionerend menselijk gezichtsvermogen kan waarnemen. Simpel gezegd dit zijn gewoon heel goede meetwaardes.
Zo zijn de kleurafwijkingen (Difference in Hue) gewoon gering. De D-max van 1.62 is voor een fine art mat papier een van de allerbeste waarden. Ook het mid-grijs punt is met z’n 50.8% hoewel een fractie te licht, gewoon heel goed.

Bij het N51 rapport, dit beperkt zich tot zwart-wit, is het verloop netjes lineair. Vrijwel onderin (zwart) is een licht afbuiging, wat overigens kan komen door de ” black point compensation” dat Lightroom standaard toepast. De L-curve heeft tot aan de black point compensation afbuiging een vrijwel recht verloop. De “a” en de “b” curves tonen een vloeiend verloop, met waarden mooi dicht bij de neutrale middenwaarde.

Persoonlijke subjectieve beleving van dit papier:

Voor de subjectieve beleving ben ik van 3 aspecten uitgegaan:

Daarnaast evalueer ik eventuele claims van fabrikanten, hoge detail scherpte etc.

Hiervoor heb ik een aantal prints gemaakt van diverse onderwerpen, ook in zwart-wit:

diverse test prints

De prints zijn beoordeeld bij verschillende lichtomstandigheden.

Allereerst: hoe voelt dit papier aan, hoe ruikt het, hoe ziet het oppervlak er uit

Het papier heeft geen speciale geur zoals bijvoorbeeld Baryta papier heeft, het ruikt naar wat je verwacht bij een alpha-cellulose papier. Het voelt niet dik aan, inderdaad ook vrij licht in gewicht, desondanks voelt het best stevig aan. Dit komt doordat de papierbasis van alpha-cellulose is gemaakt ondanks zijn gewicht van 210gr/m2 en dikte van 0.23mm. Verder een vrij gladde achterkant en ook de printkant voelt vrij glad en zacht (wat Innova fluwelig noemt) aan. Het oppervlak van de print-zijde heeft een lichte textuur, met een licht waarneembare richting . Dit geeft geen verstoring bij de prints. De glans is mat, de beelden zijn hierdoor ook onder sterk verschillende kijkhoeken visueel zeer toegankelijk.

Het papier is volgens Innova natuurlijk wit, het is inderdaad niet echt wit wit, maar heel mild creme-wit. Dit is niet echt opvallend en in prints bijvoorbeeld van een zeegezicht met golven oogt het schuim op de golven mooi wit.

Bij het beoordelen van de prints op dit papier zijn dan ook de volgende kernwoorden gevallen: mooie dieptewerking, scherp, details zeer goed zichtbaar, helder, natuurlijk, stemming van beeld / de beleving komt mooi over, het doet je iets.

Hier een impressie van het oppervlak:

rots in diverse kleuren, uitmondend in zee

Wat bij de softproof al zichtbaar was, zie je ook terug in de print: voor een fine art mat papier goede kleurruimte met mooie zwarting zonder dicht te lopen. In de hoge lichten blijven details mooi zichtbaar en de verlopen mooi vloeiend, zoals bij het schuim op golven die op de kust breken.

De dieptewerking, zoals bij vergezichten of stadsgezichten of portretten is uitstekend. Dit is een van de sterke punten van dit papier ondanks dat het niet glanzend is. Ook zwart-wit afdrukken komen goed tot hun recht, de tooncurve is mooi vloeiend en vrijwel recht.

Waar het papier beinkt is, blijft het mat, ook bij de Vivid Light Magenta inkt kleur in de Epson HDR inkten zoals in gebruik bij de Epson x900 printers . Verlopen naar wit (= onbeinkt papier) blijven hierdoor mooi, ook bij portretten.

Bij het printen is het papier inderdaad vrij snel droog. Wat bij fine art papieren gebruikelijk is, is ook voor dit papier waar: het oppervlak is vrij kwetsbaar, een nagel langs het oppervlak laat een zichtbaar spoor achter, wat niet meer te verwijderen is. Bij printen is het dan ook verstandig om met een redelijke witrand te printen, zeker waar donkere partijen aan de randen zijn. Hiermee voorkom je beschadigingen op het geprinte gedeelte bij het vastpakken.

Samenvatting en Conclusie

Het Innova Décor Smooth Art 210gsm IFA 24 is een prachtig Fine Art papier, met een natuurlijk wit en mat oppervlak met een lichte textuur. Het heeft een aantrekkelijke prijs, in verhouding tot andere fine art papieren in deze categorie. Voor een fine art mat papier heeft het een heel goede kleurruimte en een van de diepste zwartingen zonder dicht te lopen. Beelden komen zeer goed tot hun recht, ze doen je iets. De beelden hebben een goede dieptewerking, mooi weergegeven verlopen en kleur of toon nuances. Ook verlopen tot in het wit (= onbeinkt papier) blijven mooi. Kortom: Innova IFA24 210 gr/m2, een prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs.

Speelfilm Michiel de Ruyter

poster film Michiel de Ruiter

De speelfilm Michiel de Ruyter, de premiere is op 26 januari 2015 en is vanaf 29 januari in de bioscoop.

Een film die je moet zien.

Kijk dan ook eens naar de vele zeekaarten, pamfletten, etc . Deze zijn op Innova IFA24 papier geprint! Mede door de aantrekkelijke prijs van het IFA24 papier heb ik ( Fine Art Printing Specialist) de opdracht kunnen winnen, hierbij goed ondersteund door Arca.
Wat verder doorslaggevend was, was het meedenken met de klant in de keuze aan papiersoorten etc. Met als resultaat de keuze voor Innova IFA24: naast prijs de uitstekende printkwaliteit en grappig genoeg het buiggedrag van het papier. Dit buiggedrag was voor de filmmakers belangrijk omdat dit in de beelden van de film heel visueel aanwezig is.

Als je naar die film gaat, en natuurlijk doe je dat, let maar eens op hoe mooi de zeekaarten, pamfletten etc aanwezig zijn.

Dank zij de goede printkwaliteiten zijn verbluffend goede replica’s van zeekaarten en pamfletten geproduceerd. Saillant detail hierbij is, dat voor de zeekaarten ook op de achterzijde van het papier geprint is. De zeekaarten worden opgerold en ook de achterzijde moest de indruk geven van het papier zoals de voorzijde. Het moderne papier is veel witter dan de zeekaarten zijn. Door op de achterzijde een beeld van het oorspronkelijke papier (gemaakt met Photoshop van de zeekaartbeelden uit musea) te printen. Ook dit is uitstekend gelukt.
Voor de film is alleen al op Innova IFA24 zo’n 70m2 aan papier gebruikt, het merendeel daarvan ook nog tweezijdig geprint.

Profiel Fine Art Printing Specialist

Als Fine Art Printing Specialist ontzorg ik fotografen en kunstenaars in dat laatste stuk van een perfect digitaal beeld naar de "WOW" van de klant: De Fine Art Print.
Als Fine Art Printmaker breng ik uw digitale beeld tastbaar tot leven. Hierdoor kan de aanschouwer als het ware in het beeld opgaan. Het completeert daarmee de beleving, emoties en associaties bij de aanschouwer, zoals de fotograaf of kunstenaar dat ook voor ogen had.

Mijn bijdrage aan het WOW van de aanschouwer is gebaseerd op 3 pijlers:

Jan R. Smit Fine Art Printing Specialist
tel: +31 6 22411679
Email
Website: www.fineartprintingspecialist.nl

Bel of email voor een afspraak, ik ga graag met u in dialoog voor uw perfecte Fine Art Print.

BijlageGrootte
ifa24_aantal_test_prints.jpg509.51 KB
ifa24_colorcheck-1.jpg84.71 KB
ifa24_colorcheck-2.jpg105.83 KB
ifa24_colorcheck-3.jpg117.97 KB
ifa24_colorcheck-4.jpg119.33 KB
ifa24_inpressie.jpg396.15 KB
michiel_de_ruiter.jpg45.32 KB